GameNerds
Menu
SOCIAL:
Filed under: Nieuws

Review – Revolution Pro Controller 2: eSports-technologie voor PlayStation 4

Vorig jaar heeft NACON de Revolution Pro Controller op de markt gebracht. Een zeer fijne controller die gebruik maakt van eSports-technologie. Ik was daarom ook vrij verbaasd dat er zo snel na de eerste release, de Revolution Pro 2 werd aangekondigd. 

Voor degene die voor het eerst kennismaken met het product: de Revolution Pro 2 is een controller voor PlayStation 4 met het uiterlijk van een Xbox-controller, maakt gebruik van eSports-technologie en geeft dus een voordeel tijdens het gamen dankzij de extra knoppen. Bovendien heb je de vrijheid om de instellingen van alle knoppen naar eigen smaak in te stellen.

-Wat is er veranderd?-

Qua uiterlijk is de Revolution Pro 2 nagenoeg hetzelfde gebleven als zijn voorganger. De veranderingen zitten hem in een paar kleine details, zoals de nieuwe USB Type-C-aansluiting voor een bedrade verbinding. De vorige aansluiting vond ik er eigenlijk vrij cool uitzien. Vooral hoe je de kabel moest vastschroeven, maar het was allesbehalve dan gebruiksvriendelijk. Een USB Type-C-aansluiting is natuurlijk universeel en wanneer je nu per ongeluk een flink ruk aan de controller geeft of net even een metertje te ver loopt met dat ding in je handen, dan flikkert nu niet je hele PlayStation 4 van je tv-meubel af, maar schiet nu alleen het draad los. Een bedrade aansluiting zorgt ervoor dat er geen input-lag aanwezig tijdens het gamen en dat is vooral een voordeel bij snelle games. Het meegeleverde snoer is 3 meter lang, maar ik had liever de mogelijkheid gehad om zelf te bepalen of ik draadloos of met een kabel wil spelen. Ik speel immers niet altijd competitive games zoals FIFA 18, Call of Duty: WWII of Destiny 2.

Jammer genoeg zijn de shoulderbuttons niet aangepast en voelen ze nog steeds een beetje vreemd aan. Bij een snelle actie in FIFA 18 of Call of Duty, heb ik nog steeds het gevoel na te moeten denken aan de plaatsing van de L1 en R1 knop. De eerste paar speelsessies heb ik mijn vingers in een soort van krampachtige positie moeten houden, maar ik kan je verzekeren dat de plaatsing van alle shoulderbuttons vanzelf gaat wennen. Zie het als een Timberland schoen. Die doen de eerste paar dagen ook pijn aan je voeten, maar daarna lopen ze als pantoffeltjes!

-Controller tuning-

De Revolution Pro 2 is ook weer naar eigen smaak in te stellen. Dankzij de meegeleverde gewichtjes bepaal je zelf hoe zwaar de controller weegt. Ik kan je aanraden om hier zeker gebruik van te maken, maar let op dat je hem niet te zwaar maakt, want anders krijg je na een langdurige game sessie last van je polsen.

De software, die je eerst moet downloaden, zorgt ervoor dat je de controller kan customizen en dat is waar de echte kracht ligt van de Revolution Pro 2. In de nieuwe en gelukkig verbeterde UI van de aanpassingssoftware is where the magic happens. Hier is het namelijk mogelijk om letterlijk alles naar eigen smaak aan te passen. Met een paar simpele algemene instellingen verander je de vibratie van beide trilmotoren in de controller, pas je de helderheid aan van de backlight halo LED, etc.

De controller wordt standaard geleverd met een aantal profielen voor verschillende type games. Het switchen tussen de profielen gaat lekker makkelijk met één knop aan de achterkant van de controller en zijn er nu in totaal acht verschillende layouts te gebruike. Het echte werk begint natuurlijk met het creëren van een eigen profiel. Zo is het mogelijk om de gevoeligheid, statische deadzone en de reactiecurve van de linker én rechter thumbstick aan te passen. Maar is het ook mogelijk om de start en het einde van beide triggers in te stellen, wat een voordeel kan zijn bij shooters en racegames. De vier shortcut buttons aan de achterkant van de controller zijn naar eigen smaak in te stellen, waardoor je bijvoorbeeld met een potje Call of Duty jouw duimen niet meer van de thumbsticks af hoeft te halen tijdens het herladen of springen.

Voor een nieuwkomer kan het allemaal wat onduidelijk overkomen wat alles precies inhoud en wat de instellingen daadwerkelijk veranderen aan de gameplay. Gelukkig kun je in een handomdraai verschillende profielen downloaden die door de community worden gedeeld op de website van NACON. Zo vind je verschillende profielen die speciaal gemaakt en zijn getest voor verschillende games. Denk aan Destiny 2. Call of Duty: WWII, Battlefield 1, Overwatch maar ook voor games zoals The Witcher 3 en Need for Speed Payback is er wel een profiel te vinden. Er is voor ieder wat wils en raad je ook aan om meerdere profielen van een bepaalde game in te laden, om zo te proberen welke het beste bij jouw speelstijl past en waar je het lekkerste mee speelt.

Jammer genoeg zijn de gedownloade profielen niet simpel in te laden in het softwareprogramma, maar moet je het bestandje handmatig kopiëren naar de NACON folder in program files. Op zich geen probleem, maar het had gewoon een stuk sneller gekund. Ik mis eigenlijk ook een app in de PlayStation Store. Het had een stuk makkelijker geweest wanneer ik de customization van de Revolution Pro Controller 2 kan doen vanachter mijn PlayStation, in plaats van aan te sluiten op de laptop. Misschien dat dit nog gerealiseerd kan worden door middel van een update.

EINDOORDEEL: [usr 4.0]

++ Customization opties

++ eSports technologie

— Niet draadloos te gebruiken

— Shoulderbuttons voelen niet meteen vertrouwd aan

Wanneer je van plan bent een om een nieuwe controller te kopen of over wilt stappen op een Pro Gaming-controller, dan is de Nacon Revolution Pro 2 een goede keus. Ben je al in het bezit van de Revolution Pro 1, dan denk ik niet dat het de moeite waard is om 119,95 euro neer te leggen voor een paar minimale aanpassingen. Ik mis een PlayStation Store App en het is jammer dat het nog steeds niet mogelijk is om zelf te beslissen wanneer je met of zonder draad wilt spelen. Ondanks de kleine minpuntjes is de Revolution Pro Controller 2 de beste controller voor de PlayStation 4.

>
MENU