GameNerds
Menu
SOCIAL:
Filed under: Call of Duty, Nieuws

De nieuwe Modern Warfare 3 is uit: maar wat is er eigenlijk nieuw?

 

 

De nieuwe Call of Duty: Modern Warfare 3 is nu offcieel uitgekomen en wereldwijd speelbaar. Maar wat is er eigenlijk nieuw aan dit laatste lid van de COD-familie?

Er zijn een paar zaken in het leven waar je niet aan hoeft te twijfelen: Bayern Munchen wint de Bundesliga, Belastingen en dat Activision elk jaar weer een nieuwe Call of Duty dropt. En normaal is dat alleen hosanna: maar nu rijst er bij GameNerds ook een vraag: Wat is er nieuw? Er dat komt door een reden: volgens Bloomberg werd Modern Warfare 3 oorspronkelijk gepitched als een expansion op zijn voorganger, Modern Warfare 2. Maar waar leg je nu die tientjes voor neer? Een volledige game, of een uit de kluiten gewassen en opgestofte uitbreiding?

Nieuwe maps

Om direct te beginnen: de maps van Modern Warfare 3 zijn één van de selling-points van de game. Het zijn namelijk alle opgepoetste maps uit de oorspronkelijke Modern Warfare 2 (2009). Klassiekers als Rust, Estate, Derail en Terminal zijn nu dus weer speelbaar. Een slimme zet, want menig millenial en COD-liefhebber is immers op die maps opgegroeid. En wat zien ze er goed uit: de kleuren zijn helder, de graphics beter! Maar dat mogen we eigenlijk ook wel verwachten.

Aan de andere kant moet Modern Warfare III ook geen remasterde versie van de klassieker uit 2009 worden. Daarom zijn er gelukkig ook bij de release ook vier aantal nieuwe maps, namelijk: Operation Spearhead, Levin Resort, Orlov Militairy Base en Popov Power. Deze maps zijn echter wel alleen speelbaar in de speciale War-mode, en dus niet in reguliere modi als TDM en Hardpoint. Wel worden er gedurende de seizoenen twaalf nieuwe maps toegevoegd die ook in deze klassieke modi speelbaar zijn. Ook komt er een speciale playlist met maps uit Modern Warfare 2 (2021).

Modern Warfare 3

Honderd wapens én Gunsmith

Verder is er natuurlijk ook weer een arsenaal aan nieuwe speeltjes. Zo zijn er 37 nieuwe wapens om uit te kiezen. Omdat ook de 77 wapens en attachments uit Modern Warfare 2 overgedragen worden, kun je dus uit een whopping 114 wapens kiezen. En dat is niet alles. Het – soms overweldigende- Weapons Tuning verdwijnt en maakt plaats voor de Gunsmith, die we natuurlijk kennen uit Modern Warfare (2019). Het maakt het zo dus makkelijker (en overzichtelijker) om je wapens naar eigen smaak te vormen. Daarnaast zijn er ook zogenaamde Aftermarket-parts, waarmee je je wapen (wanneer je het helemaal gelevelled hebt) nog verder om kunt bouwen.

Je loadout maak je natuurlijk compleet door Perks toe te voegen. In Modern Warfare 3 gaat dat net iets anders dan je gewend bent. Je kunt kiezen uit vier ‘militaire vesten’ die ieder een verschillend aantal schoenen, hoeden, handschoenen en uitrusting bevatten. Die kledingstukken zijn eigenlijk de Perks, en het vest is een zogenaamd ‘Perk-pakket’ waarin je jouw loadout samen kunt stellen. De vesten hebben zelf ieder ook een eigen ‘buff’, zoals sneller herladen. Maar ieder vest heeft ook weer een eigen nadeel (zoals een Perk minder), waardoor je dus goed na moet denken over je speelstijl.

Modern Warfare 3

Vrijspelen via challenges

Genoeg om handen dus, maar al die nieuwe speeltjes moeten wel vrijgespeeld worden. En dat gaat niet meer simpelweg door non-stop TDM te spelen en te levelen. Wapens, emblems, killstreaks, perks en onder meer tacticals & lethals unlock je namelijk door Armory Unlock-challenges te halen. Dit kun je vanaf level 25 pas doen. Het werkt verder vrij simpel: kies één van de 58 voorwerpen die je vrij wil spelen en complete de dagelijkse challenges. Lukt je dat, dan krijg je je gewenste item én verschijnt er een bonus-challenge. Zodra je deze gehaald hebt, verschijnt er vervolgens nog een bonus-challenge: win een game. Deze challenge herhaalt zichzelf vervolgens en iedere gehaalde challenge telt als één ‘normale’ dagelijkse challenge. Oftewel: vervul je drie bonus-challenges dan kun je dus wéér een van die 58 items vrijspelen.

Zo kun je dus door lekker te grinden nog steeds veel vrijspelen (en ditmaal naar keuze), maar legt Activision ook de nadruk op het winnen van games. Het dwingt je teamgenoten wellicht om iets meer hun best te doen de objectives te behalen. PTFO in Call of Duty, wie had dat gedacht?

Modern Warfare 3 multiplayer

Verder zijn er ten opzichte van Modern Warfare II nog een aantal belangrijke veranderingen aan de multiplayer doorgevoerd. Zo is je health van 100 naar 150 verhoogd, terwijl headshots juist iets minder damage doen. Het zorgt ervoor dat de time-to-kill (TTK) wat lager is, waardoor je meer reactietijd en ademruimte hebt. Maar om te zorgen dat de snelheid niet uit de game verdwijnt is onder meer slide-canceling weer toegevoegd. Zo heb je dus alle speelruimte om zoals vroeger gladde plays te maken, terwijl je zelf ook tijd hebt om op anderen te reageren. Ook de klassieke mini-map is weer terug, en daar zie je uiteraard de locatie van vijanden die geen gebruik maken van silencers. Het is bijna gek dat dit als ‘nieuw’ aan een Call of Duty-titel toegevoegd moet worden. Maar enfin, bij GameNerds klagen we daar niet over.

De grootste veranderingen in de campaign zijn uiteraard de ‘open world’ missies. Deze missies geven je de ruimte om in een soort DMZ-achtige setting (op Urzikstan) zelf het verhaal te volgen en mini-missies te doen. Je kunt zelf bepalen hoe en wanneer je wat wil doen. Het geeft je alle ruimte, maar het voelt misschien ook wel een beetje afgeraffeld. Je krijgt immers wat minder nieuwe missies voor je kiezen, terwijl Urzikstan zo een beetje ‘gerycled’ wordt.

Zombies

Voor zombies is de grootste verandering: zombies zelf! De Modern Warfare-reeks heeft immers normaal geen zombie-mode. Maar ook hier is er wat nieuws: zoals in Outbreak (Cold War) kun je zombies nu op in een grote, open map spelen. Het verschil met Outbreak is echter dat je niet meer via de Dark Aether naar verschillende maps reist, en dat je de hele match op één map speelt (Urzikstan). Je hebt nu een uur om verschillende missies te volbrengen en te extracten. Weer iets nieuws dus, maar aangezien je (alweer) op Urzikstan speelt mag je zelf bepalen hoe fris zombies nu echt is.

 

 

>
MENU