GameNerds
Menu
SOCIAL:
Filed under: Nieuws

Allereerste FIA Gran Turismo Championship is een feit | Esports

Het allereerste FIA Gran Turismo Championship werd afgelopen weekend gehouden in Monaco. De 20-jarige Braziliaan Igor Fraga (IOF_RACING17) sleepte de Nations Cup in de wacht, terwijl team Lexus heer en meester was in de Manufacturers Series. De winnaars valt dezelfde eer ten deel als de kampioenen uit de echte motorsport: in december krijgen ze hun trofee overhandigd op het FIA Prize Giving Gala.

Voor Fraga begon het pad naar de overwinning in juni, toen spelers van over de hele wereld deelnamen aan de onlinefase van het kampioenschap. Er werden wekelijks wedstrijden verreden, verdeeld over drie rondes. De kampioenschappen werden gehouden in drie regio’s: Azië/Oceanië; Europa, het Midden-Oosten en Afrika; en Noord- en Zuid-Amerika. Nadat de punten in de derde ronde waren opgeteld, stroomden de beste spelers door naar de finales in respectievelijk Tokio, Madrid en Las Vegas. De beslissing kwam in de zwaarbevochten laatste race, toen Frega van de tiende naar de eerste plek steeg en zo zijn plekje in de geschiedenis voor zich opeiste.

Intussen werd online de Manufacturer Series verreden. De beste drie teams uit elke regio, rijdend voor een top 16 van fabrikanten, stroomden direct door naar de World Finals. Het was een spannende strijd, maar uiteindelijk bleken Tyrell Meadows (GT_Academy2013), Vincent Rigaud (Oscaro_SkyPikmin) en Kanata Kawakami (Kawakana222)het gedroomde team voor Lexus. De spelers gaven blijk van superieur teamwork en uitmuntende racevaardigheid en wonnen de endurance, waarbij op zaterdagavond van coureur werd gewisseld.

“Vandaag zijn we getuige geweest van een nieuw begin voor e-motorsport. Ik ben enorm trots op de spelers die deelnamen aan de kampioenschappen en wil de toeschouwers bedanken voor hun steun. Wat me dit jaar vooral is opgevallen, is het plezier dat de spelers aan GT Sports beleefden en de neergezette prestaties. Prestaties waarvoor echte coureurs zich niet zouden schamen.”

Het enorme succes van ’s werelds eerste officieel door de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) gecertificeerde esport-toernooi toont ook aan dat de combinatie van realistische rijsimulatie en exceptioneel talent deze e-sport in een hogere versnelling kan zetten en de beeldvorming over online racen kan veranderen. Kenners zien het toernooi dan ook als het begin van een nieuwe toekomst voor de motorsport.

Om uit de slipstream van de gewone racerij te raken zijn de virtuele auto’s in Gran Turismo Sport ontworpen volgens de allerhoogste standaarden en prestatienormen. Spelers krijgen een exceptionele rijervaring, zodat ze dezelfde vaardigheid, precisie en durf aan de dag kunnen leggen als ’s werelds beste coureurs.

”De World Finals van vandaag waren een nieuwe stap voor de FIA-gecertificeerde virtuele racerij en we willen alle deelnemers dan ook bedanken voor het fantastische spektakel. De FIA begrijpt dat dit evenement miljoenen racefans van over de hele wereld kan bereiken en inspireren. Het niveau dat we vandaag hebben gezien toont aan dat de vaardigheden en inzet die je nodig hebt om succesvol te zijn in het FIA Gran Turismo Championship fenomenaal zijn, en we zien de winnaars graag terug bij de FIA Prize Giving Ceremony in december.’’

nline racen wint aan populariteit onder spelers, toeschouwers en fabrikanten, om nog maar te zwijgen van de FIA. De drie dagen durende finaleronde trok online meer dan 3 miljoen kijkers. Het evenement vormde dan ook een buitenkans voor iedereen die er ooit van heeft gedroomd een professionele coureur te worden, zelf achter het stuur te kruipen en dezelfde prestaties neer te zetten als de grootheden in de sport.

In totaal woonden 66 deelnemers uit drie regio’s dit allereerste evenement bij in Monaco, waar Fraga, Meadows, Rigaud en Kawakami de overwinning opeisten en geschiedenis schreven.

>
MENU